BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
söndag , 21 april 2019 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/3/3/5/headstyle.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/3/3/5/headstyle.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/3/3/5/headstyle.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/3/3/5/headstyle.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604 Warning: Illegal string offset 'output_key' in /customers/3/3/5/headstyle.se/httpd.www/wp-includes/nav-menu.php on line 604

Varför får man akne?

varför får man akne

Det finns flera orsaker till akne. Bland annat ärfliga faktorer, men mycket pekar på att även stress och snabba kolhydrater kan vara boven. Vid akne rubbas utmognaden och avflagningen av döda hudceller vid talgkörtlarnas öppningar. Det tillsammans med en ökad talgproduktion leder till att utförsgångarna täpps igen. Bakterierna som sitter i utförsgångarna bryter ner fettsyrorna i talget vilket leder till inflammation och uppkomst av finnar. Redan fyra veckor innan en finne blir synlig börjar det med en så kallad mikrokomedon vilket gör att aknebehandlingar i regel tar fyra till sex veckor innan ett reslutat syns.

 

Kläm inte!

Hur frestande det än är, ska man aldrig klämma finnar. Det ökar risken för att inflammationen sprider sig till djupare hudlager och även risken för ärrbilding. Punktbehandla istället med produkter som innehåller benzoylperoxid eller salicylsyra. Bölder ska behandlas av läkare.

Balansera hemma

Med rätt produkter hjälper du till att hålla huden fri från överflödigt fett, förbättra porernas funktion, hämma bakterietillväxt och samtidigt ge fukt och lugna huden.

Oavsett hudtyp innehåller en bra hudvårdsrutin rengöring, fukt och skydd. Ett vanligt misstag bland personer med akne är att övertvätta huden och använda produkter med alkohol i. Rengöring är viktigt men akne är inget som kan tvättas bort. Välj en mild men effektiv rengöring och var sparsam med produkter som innehåller alkohol. Alkohol kan ha en viss uppsugande effekt men för mycket irriterar bara huden och gör att den hamnar i obalans. Satsa istället på exfolierande syror, till exempel mandelsyra eller salicylsyra, som kan tränga ner och förbättra porernas funktion. Fet hy behöver också fukt, men välj en oljefri, lätt lotion istället.

RELATERAT: Fukt eller fett till huden?

Undvik solexponering. Det torkar visserligen ut huden men ökar problemet på lång sikt för att inte tala om att huden åldras i förtid och risken för hudcancer ökar. Aknebenägen hud kan även behöva extra produkter som punktbehandlar finnar och mattar ner blank.

Krämer som tapper till?

Kolla efter isopropylpalmitat, myristylmyristat eller acetylated lanolin i innehållsförteckningen, det är några vanliga fetter som tapper till och kan orsaka akne. Generellt ska man undvika feta krämer, men även aggressiva produkter med mycket alkohol.

Få läkarhjälp

Har du måttlig till svår akne ska du kontakta en läkare så snart som möjligt. Med lätt akne bör du ge receptfria medel ett par veckors chans, men om inte det fungerar finns det läkarhjälp att få. Det är också viktigt att du går igenom med din läkare och hudterapeut vilka produkter du kombinerar med eventuella receptbelagda behandligar.

Check Also

choklad akne

Orsakar verkligen choklad akne?

Som tonåring fick jag alltid höra att de finnar jag hade var resultatet av min ...